Johan Friofs kanalresa 2014

Johan Fritiofs Norgefärd 2014        


Tillbaka! Uppdaterad 31 juli 2014

2014-07-14    Hej alla i KaBK!

Här kommer en hälsning från Fridolina (maxi 95 som ligger på plats C32) som befinner sig i Norge efter att ha åkt Dalslands kanal. Vi har haft alla sorts väder och dom senaste dagarna nästan för varmt. Vi har avverkat 83 slussar och befinner oss just nu på 102 m över havsnivån. Nu är det dags att vända hemåt (så nu har vi "bara" 83 slussar tillbaka, det blir totalt 166 slussar avklarade då vi lägger till på C-bryggan igen, men det blir om ytterligare några veckor.

Ha det så bra så ses vi nere i hamnen i augusti.

Hälsningar familjen Frithiof
S/Y Fridolina 

l

Fridolina på akvedukten i Håverud

Slussning vid Lennartsfors

Trollholmen på gränsen mellan Sverige och Norge

Kvällsbild från naturhamn i Lelången i Dalsland

 

Natthamn vid kanalen (Billingsfors)

17 juli.

 Hej igen! Nu har vi lämnat Dalslands kanal och gett oss ut på Vänern igen, känns skönt att komma ut på öppna vidder igen. Vi hade en lång dag igår på kanalen när vi skulle ta oss ut från Håverud, fyra timmars väntan vid Upperuds slussar och sedan ytterligare en timme vid vägbron vid 45:an vid Köpmannebro. Men nu är det inga köer på ett tag, förrän vi är tillbaka i Göta Kanal.

Vi ses snart igen.

Hälsar Fridolinas besättning, som i nuläget består av Johan, Karin, Olof och Anna

 

Köpmannehamn vid utloppet av Dalslandskanal till Vänern

Genackergång över Vänern

Badtemperaturen sjönk drastiskt i Vänern ,från över 20 grader i sjöarna i Dalsland, till....!! Hua, inget bad ikväll

Det finns slott även utanför Mälaren visade det sig, här har vi förtöjt nedanför Läckö, som är nästan lika maffigt som Gripsholm.

Åter i Göta Kanal, natthamn vid Norrqvarn. Endast 9 slussar uppåt kvar, sen är det nedförsbacke hela vägen hem...

24 juli.  Ja hej igen! 

Nu är vi komna till Karlsborg vid Vättern, vädret behöver man ju kanske inte prata om eftersom det verkar som det är fint överallt just nu. Jag kan dock inte låta bli att gnälla lite, det är lite för varmt! Igår hade vi 34 grader i sittbrunn och 33 grader inne i båten, det är lite för mycket tycker jag, nu fick jag det sagt. 

Idag står överfart över Vättern på programmet, tyvärr är det ingen, och jag menar verkligen ingen vind. Det känns lite trist då jag hade planerat att seglingstarmen skulle få sitt, men av det blir det intet. 

I Motala kommer vi lägga båten en vecka, då jag måste hem och jobba lite, men sedan åker jag ner vecka 32 och tar båten hem till Kallhäll. 

Några tips för er som funderar på Göta Kanal, man behöver inte trängas om man inte vill, det finns alternativ till gästhamnarna som ni kan se på bilderna. Att ligga ensam vid en väntbrygga vid en sluss eller bro är underbart, man känner att man har kanalen för sig själv, men prata med slussvakten om det är OK, dom vill inte att man skall ligga där om någon av kanalbåtarna passerar på natten. Ett annat ställe man inte får missa är Lanthöjden, den grävda delen av kanalens enda naturhamn, här har man rätat ut kanalen och gjort en ny gren, vilket innebär att det har bildats en ö och en fantastisk naturhamn i den gamla delen av kanalen. 

MVH 

Besättningen på Fridolina


 

Bild1: Herr och Fru poserar med KABK:s profilkläder vid Godhögens väntbrygga som också blev natthamn

Bild2: Lanthöjden, den grävda delen av Göta Kanals enda naturhamn, här får man också ligga ostört

Bild4: Stämningsbild över Bottensjön från Karlsborg

Bild3: Gästhamnen i Karlsborg

 

 29 juli

Hej
 
Den här veckan ligger båten still i Motala och vi är hemma i Kallhäll, jag jobbar nämligen den här veckan.
Det innebär att jag inte har några fina bilder att skicka. Passade på i helgen och tog ett bad nere från D-bryggan. Knappt att det svalkade, måste ha varit över 25 grader i vattnet. 
Om man är intresserad av båtar och båttrafik så kan man gå in på sidan www.marinetraffic.com och där kan man se alla båtar som är utrustade med AIS-Transponder. Fridolina är utrustad med det, och om man går in på den sidan och i sökrutan skriver in mmsid: 265577810 så kan man följa oss var vi är. När man fått upp båten så klickar man på: show on live map så ser man på kartan var båten befinner sig.
Jag bifogar en bild på hur det ser ut just nu. 
Det finns fler båtar från KABK som man kan titta efter, även Åke Gerhts "Liv" har transponder den har mmsid: 265681140, så även den kan man se var den befinner sig. Nyss när jag tittade var dom utanför Nämdö
 
På Torsdag åker jag ner till Motala för att ta Fridolina vidare på kanalen och vidare hem till Kallhäll med ny fräsch besättning.
 
MVH
Johan Frithiof