Båtliv från förr

Båtliv från förr  


Till startsidan!              Uppdaterad 11 okt. 2020
11 okt. Sören Ljungblad lämnade Elis ett kort från svunna tider i KaBK, som Elis har fixat till. Sören tillhör KaBK:s fiskarelit och kommer sällan tillbaka till hamnen efter en fisketur utan fina fångster  med abborre och framför allt gös. Sörens pappa hade båt i KaBK för många. många år sedan. Sören vet inte riktigt vilket år hans pappa blev medlem. Bilden, däremot, är från den senare hälften av 1950-talet och visar båten och Sören med sin syster och en kusin. Sörens pappa var också en storfiskare på sin tid. Båten var försedd med inombordsmotor. 

Elis Pettersson


Lite om gamla tider. C:a 200 meter norrut på strandpromenaden kan man finna resterna av KaBK:s gamla uppdragningsområde. Där finns också det handdrivna spelet som användes för upptagningarna.
1 juni Historiken från 2003 som Hasse Larsson så förtjänstfullt knåpade ihop och som blev en omfattande redogörelse över klubbens bildande och utveckling under åren, finns på länken under! Mycket jobb att rota i gamla dokument och att samla gamla medlemmar för intervjuer om gamla tider och slutligen sammanfatta det hela till en mycket fin historik. Elis hjälpte till med layouten och den slutgiltiga  produktionen för tryckning.
Historiken 1921-2003!   
  Det här lilla handdrivna spelet användes för att få upp
båtarna på land.

2013-12-13   Fortsättning på den tiden när det begav sig  nu är vi på 60-talet. Lars-Erik Larsson bidrar med lite från svunna tider. Lars-Erik har för närvande en motorbåt typ Albin 25, som han har haft åtskilliga år tillsammans med hustrun Lena. På 60-talet hade dom en Rubinkryssare, en segelbåt konstruerad av Peter Norlin med måtten L 6,90  B 2,30 med djupgående endast 0,85 m.

Webduttarn


Bilder Från Eldholmen och från varvsområdet.

Foto: Lars-Erik Larsson

Innan A-bryggan var byggd.

Armas Hirvonens hembyggda båt på gång över Görveln.


2013-12-01   Så här kunde det vara på 50-talet,  året är 1956. Webduttarn seglade då Neptunkryssare (Neppe) nr 50 och var på den tiden medlem ( är det fortfarande, man blev ständig medlem efter 25 år) i Ängby Båtklubb, Bromma. Vi var 5-6 båtar som besökte Eldholmen för att fira en av deltagarna som fyllde 50 år. Vår Neppe fick inte plats på bilden för det var därifrån som bilden togs. Vi låg förtöjda vid berget mot bastun. Som synes finns ingen brygga, där nu gästplatserna finns. Bryggan mot dansbanan var mycket kortare då. Vi hade en trevlig dag och kväll tillsammans med båtägarna från KaBK fram tills kl. 21:00. Vilda rop hördes från några KaBK:are " ta ned flaggan annars åker ni ur viken". En av oss hade glömt att hala akterflaggan, vilket på den tiden var oförlåtligt. Någon vecka efter denna episod erhöll Ängby Båtklubb en skrivelse från KaBK med information om att vi inte var välkomna till Eldholmen längre. Så allvarligt var det på den tiden med riktigt sjömanskap. Nu bryr sig inte alla nyblivna båtinnehavare ett skit om detta, dessutom åker man omkring med fendrarna dinglande. Ser bedrövligt ut. Det är inte speciellt ansträngande att ta upp fendrarna. Ja, tiderna förändras och vissa med den!

Webduttarn


 

 

 

Webduttarns privatnostalgi Så här såg motorn ut på webduttarns första hembyggda båt. Året är 1952.  Motorn var en s.k. invasionsmotor på hela 22 hkr. Mycket på den tiden.  Upputsad givetvis med allt polerat. Någon växel fanns ej på den tiden utan den drev så fort man startade den. Snörstart runt svänghjulet givetvis.  Den skulle ha 10% oljeinblandning. D.v.s 1 liter på 10 liter bensin. Dessutom rymde bensintanken inte mer än c:a 10 L.  Trycktankarna var inte uppfunna heller. Enorm skillnad mot dagens utombordare men man hade roligt och njöt av båtlivet ändå.

2013-30 okt.

Mer till nostalgispalten Så här såg gamla klubbhuset ut. Placerat på kullen intill norra grinden där nu en del bråte ligger. Huset revs i samband med SJ:s spårutbyggnad vid milleniumskiftet.


B-bryggan på den tiden. Det här är en bild av tidig flytbrygga ungefär på den plats där nuvarande B- bryggan finns. Den ser mycket primitiv ut efter dagens krav, men den funkade nog ändå. Vet inte när bilden är tagen, men gissningsvis är den från 1930 -40 tal.  OBS! A-bryggan finns ej